Bu sizlere inanılmaz güzel bir belgesel önereceğim. Hemde bu belgeseli yapan adamla bizzat tanıştım internet üzerinden iletişime geçti...

FLIPPER'I KURTARMAK

03:44 Unknown 0 Comments




Bu sizlere inanılmaz güzel bir belgesel önereceğim. Hemde bu belgeseli yapan adamla bizzat tanıştım internet üzerinden iletişime geçtim. Bunun gibi başarılı işler tebrik edilmelidir. Savaş Karakaş yıllardı deniz belgeseli yapan bir araştırmacı. İnanın ki bu işte gerçekten başarılı.Adam her zaman madalyanın öteki yüzünü göstermeye çalışıyor. 

Flıpper 1960 ile 1970 yılları arasında yunuslar üzerine çekilmiş bir sinema filmi. Bu sinema filmi o kadar beğeniliyor ve izleniyor ki dünya da yeni bir sektör doğuyor. Yunus gösteri merkezleri adı altında yunusların tutsak edildikleri hapishaneler... Bu filmden dolayı bütün dünyaya yayılıyor hatta daha sonra bir dizi bile bu konu ile ilgili çekiliyor. 


Peki yunusların nasıl bu yunus gösteri merkezlerine getirildiğini ya da nasıl yakalandığını sorguladınız mı?
Bunu önce fotoğraflardan görelim mi?













İçiniz kalktı değil mi? Bence kalksın ve yunus gösteri merkezlerine gitmeyin. O kadar sevimli hayvanlar ki yüzleri hep gülüyor. Evet yunusları izlemeye giden insanların çoğu aynı fikirde "yunuslar mutsuz görünmüyorlar "  bu düşünce çok yanlış çünkü yunuslar kafaları kesilince de hep mutlu görüyorlar. Yaradılıştan ötürü hep gülüyorlar. Somurtmayı bilmiyorlar. Ne kadar güleç olsa da ben gözlerinde acı olduğunu görüyorum. 



Bakın dikkatlice fotoğrafa yüzündeki gülümseme ifadesine ... Hep böyle gülmesi dileği ile. Türkiye'de de 12 yunus gösteri merkezi ve 50 yunus balığı vardır. Bu da bizim eserimiz galiba. Yunuslar aslında dünyada insanlardan önce gelmiş. Yani onların ekolojik dengelerini bozan biziz.


Şunu atladım yakalanmaları sırasında çoğu travma geçirerek ölüyor. Aslında ölmüyor kendi kendini boğarak intihar ediyor. Yunuslar en zeki hayvanlar ve sosyal iletişimi en kuvvetli olan hayvanlar. Onlara arkadaşlarından ayrılmak çok zor hele yakalanan yunuslardan anne olanlar seçilerek götürülüyor . Çoğu dar kaplarda yolculuğa çıkıyor ancak birçoğu bu yolculuğu atlatamadan hayatına son veriyor. Annelik her yerde en güçlü fizyolojik duygudur. 



 Bu fotoğrafta da anne ile oğul.

Bir diğer yalan haber ise yunusların otizmli çocukların sağlığına iyi geldiği yönündedir. Aslında bu konuyla ilgili literatürde kesin bir bilgi yoktur. Yani bilimsel bir gerçekliği yoktur. Ayrıca otizmli çocuklara verilen bu seanslar çok da pahalı. Buda insanların sömürüldüğünü gösteriyor. 




Savaş Karakaş gerçekten değerli bir belgeselci. Onu iz tv de yaptığı programlardan tanıyor olabilirsiniz ama kesinlikle takip etmelisiniz. Suyun altında gizli gerçekleri ortaya çıkarıyor. Bu adamın en güzel belgeselini de sizinle ilerde paylaşacağım. Kesinlikle hayatınıza belgesel izleme lüksünü katın derim. 




 Şimdi sizi bu muhteşem belgeselin fragmanı ile baş başa bırakıyorum. Fragman sosyal medyada yok. Sadece atacağım linkten 22 saniyelik bir bölümünü izleyebilirsiniz. 


0 yorum: